Wat is een makelaar?

Veel mensen hebben een vooroordeel als het gaat over een makelaar. Regelmatig worden makelaars een imago van te duur toegedicht. Hierdoor wordt het vertrouwen van diverse makelaars in Nederland geschaad. De term makelaar is bedoeld voor zowel de verkoopmakelaar als de aankoopmakelaar van huizen. Veel mensen denken bij een makelaar alleen aan de makelaar die een huis verkoopt. Dit komt doordat bij 85% van alle huizen die verkocht worden een verkoopmakelaar wordt ingeschakeld. Bij het aankopen van een huis komt dit minder vaak voor. Een makelaar is een expert die zich bezighoudt met het verkopen en kopen van onroerend goed. Dit gaan in de meeste gevallen over woningen voor mensen, maar kan ook gaan over kantoorpanden. Wat doet een aankoopmakelaar? En een verkoopmakelaar? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Als je een huis in de omgeving van Arnhem wilt kopen, is het verstandig om lokaal een makelaar in te schakelen. Makelaars in Arnhem daar zijn er natuurlijk veel van, maar deze hebben wel de lokale kennis van de woningmarkt. Steeds vaker worden aankoopmakelaars ingeschakeld en dit komt door het huidige woningtekort. Wanneer er veel bieders zijn voor een bepaalde woning, kan het handig zijn dat je een aankoopmakelaar hebt die je helpt met bieden. Een aankoopmakelaar stelt ook een zoekprofiel op, dit doet de makelaar op basis van de woonwensen die je doorgeeft. De makelaar zoekt naar geschikte woningen, die aansluiten op je woonwensen en behoefte. Ook kan de aankoopmakelaar meegaan naar bezichtigingen en eventueel de bouwkundige zaken controleren.

Ook voert de aankoopmakelaar onderhandelingen uit met de verkoopmakelaar. Daarnaast controleert de makelaar het koopcontract en begeleidt hij je tot aan de notaris. In sommige gevallen kan een aankoopmakelaar je ook verwijzen naar een geschikte hypotheekadviseur.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een makelaar die zich bezighoudt met het verkopen van een woning, noem je een verkoopmakelaar. Deze begeleidt de verkoop van een huis en behartigt alleen de belangen van de verkopende partij. Hierbij zorgt de verkoopmakelaar ervoor dat de verkopende partij weinig zorgen heeft over de verkoop van de woning. De makelaar stelt samen met jou de vraagprijs vast en legt een effectieve verkoopstrategie voor. Het makelaarskantoor waar de verkoopmakelaar voor werkt, zoekt actief naar potentiële kopers. Ten slotte zorgt de verkoopmakelaar ervoor dat de bezichtigingen goed verlopen en dat je woning er perfect uitziet.